logo-huidzorg

Acnetherapie

Het verloop van de behandeling is per persoon verschillend. Dit is afhankelijk van het type acne. Bij de behandeling van acne ligt het accent op het schoonmaken van de huid. De huid wordt vrij gemaakt van mee-eters en ontstekingen. Tijdens de behandeling krijgt u een persoonlijk advies. Het op een juiste manier reinigen en beschermen van de huid draagt bij aan het voorkomen van nieuwe verstoppingen.

Aanvullende therapieën zoals een peeling kan tevens worden toegepast. In de praktijk wordt gewerkt met producten van Lira. Dit zijn hoogwaardige producten die actieve werkstoffen bevatten om de conditie van de huid te verbeteren.

Onderdelen van acnetherapie

Bij het behandelen van acne is het erg belangrijk dat u er thuis ook alles aan doet om de huid te verzorgen. Wij geven u adviezen mee hoe u dit thuis kunt doen. Bij acnetherapie is dus sprake van een wisselwerking tussen de thuisbehandelingen en de behandelingen die de huidtherapeut uitvoert. Ook wordt acnetherapie op maat uitgevoerd. Dat wil zeggen dat de behandeling er bij iedereen net even anders uit kan zien, door een persoonlijk accent. 

Hoe kan een acnebehandeling eruit zien?

  • Reinigen van de huid;
  • Nareinigen;
  • Primer;
  • Dieptereinigen van de huid d.m.v. het uitdrukken van mee-eters, puistjes en andere huidoneffenheden (kan zijn met een steriel naaldje);
  • peeling;
  • ph-solution;
  • masker;
  • serum;
  • crème;
  • spf.

 

Bij dit voorbeeld is gebruik gemaakt van de Lira productlijn.

 

Behandelfrequentie

Dit is afhankelijk van de ernst van de acne. Bij een milde acne kan gedacht worden aan een frequentie van 1 keer per maand en bij actieve/ernstige acne kan gestart worden met bijvoorbeeld 1 à 2 keer per week. Bij zichtbare verbetering van de huidconditie zal ook de frequentie afnemen. De huidtherapeut evalueert dit met u tijdens de behandelingen.

 

Resultaat van acnetherapie

 De oorzaak van acne kunnen wij meestal niet achterhalen. Dit betekent dat wij de huid rustiger kunnen krijgen maar niet dat wij de acne kunnen 'genezen'. Probeer daarom een realistisch beeld te vormen bij de verwachte verbetering van uw acnehuid.

Het kan voorkomen dat de acne na de eerste behandeling direct verbetert en dat uw huid zich in deze lijn voortzet maar bij acne kan het ook zo zijn dat, juist in het begin, uw acne even verergert doordat er onderhuidse ontstekingen zaten die uit de huid komen. Bedenk dan dat dit bij het proces hoort en dat de huid ook hierdoor juist opknapt.

Het resultaat is ook afhankelijk van hoe u thuis de huid verzorgt. Volg daarom de adviezen op die de huidtherapeut met u bespreekt. Ook kan het zijn dat de acne een ondersteunend middel nodig heeft in de vorm van een, door een arts, voorgeschreven medicijn. In dat geval kan behandeling gewoon plaatsvinden maar met eventuele aanpassingen. Met uw goedkeuring zullen we dit zoveel mogelijk in overleg doen met uw behandelend arts.

 

Resultaat onderhouden

Voor de meeste mensen die te maken hebben gehad met acne is het verstandig om de huid te blijven onderhouden in een lage frequentie. Zo voorkom je dat de acne weer heftig terugkomt en je kunt hierbij ook denken aan de behandeling van acnelittekens, vlekjes en restacne.

 

Behandeling van Rosacea 

Rosacea is een aandoening op zich die bij de zorgverzekeraar valt onder 'acnetherapie'. Vandaar dat het hier genoemd wordt. Rosacea is een aandoening die zich kan uiten op verschillende manieren. Meestal begint het met roodheid in het gezicht en gesprongen of verwijde vaatjes. Hierbij kunnen rode bulten ontstaan op een moment dat het verergert. Het kan op de wangen, neus, kin en voorhoofd voorkomen.

Ook kan de huid wat schilferig zijn of zwelling vertonen. Oorzaken van rosacea zijn helaas nog onbekend. De huidtherapeut kan de aandoening niet laten verdwijnen, maar er wel voor zorgen dat er geen uitbreiding van de aandoening optreedt en de huid zoveel mogelijk rustig houden.

Doordat in het beeld van rosacea nog wel eens kleine puistjes voorkomen, kan dit beeld verward worden met acne. Maar met het gebruik van producten tegen acne kan de huid juist nog meer uitdrogen en de klacht verergeren. Daarom is het van belang dat rosacea in een vroeg stadium herkend wordt en u de juiste adviezen krijgt zoals het vermijden van irriterende stoffen in cosmetica en zoveel mogelijk vermijden van zonlicht.

Behandeling bij de huidtherapeut zal gebaseerd zijn op het kalmeren van de huid met producten en het eventueel voorzichtig verwijderen van puistjes. Verder krijgt u zoveel mogelijk adviezen van de huidtherapeut over hoe u in het dagelijks leven om kunt gaan met rosacea en is het verstandig om de huid te laten behandelen in een lage frequentie zodat ook de voortgang goed in de gaten kan worden gehouden.

 

Behandeling van Hydradenitis suppurativa

Dit is een chronische ontsteking van de huid die kan lijken op acne en deze komt veel voor in de oksels en de liezen. Meestal bij vrouwen. Er is net als bij acne sprake van ophoping van talg, huidcellen en bacteriën, waarbij de wand van een haarzakje en talgkliertje kapot gaat en de inhoud in het omliggende weefsel terecht komt. 

Oorzaken van deze aandoening zijn nog niet geheel duidelijk. Wel weten we dat roken een negatieve rol speelt. Verder zijn genetische aanleg, overgewicht en hormonale factoren veel genoemde factoren die een rol spelen. U kunt bij Huidzorg De Ronde Venen terecht voor advies, productadvies en in veel gevallen wordt hierbij ook acnetherapie toegepast.

 

Vergoeding van acnetherapie

Acnetherapie zit bij de meeste zorgverzekeraars in het aanvullende pakket. Raadpleeg de polisvoorwaarden van uw verzekeraar om te zien welke vergoedingen voor acnetherapie mogelijk zijn.

 

Productadvies bij acne

“ander logo ilv pH formula komt Lira”

Om de huid thuis optimaal te verzorgen raden wij u aan de producten van nouvital of Lira te gebruiken. Afhankelijk van de vorm van de acne en uw wensen.

 

Behandeling van acnelittekens

 Het is natuurlijk verstandig om littekens, die ontstaan door acne, te voorkomen. Dit kan door tijdig naar de huidtherapeut te gaan en uw huid op de juiste manier te laten behandelen. Maar soms is dit te laat en zijn er al littekens gevormd. De huid vertoont putjes en de structuur van de huid voelt anders. 

De huidtherapeut kan deze huid verbeteren door een peeling toe te passen. Hierbij wordt de huid aan de oppervlakte verdund, de dode huidcellen worden versneld afgestoten waardoor nieuwe cellen worden aangemaakt en het 'putje' minder diep wordt. De huid wordt dus gladder. Zie voor meer informatie ook bij “peelings”.

Ook kan gekozen worden voor een littekenbehandeling m.b.v. endermotherapie of bindweefselmassage of een combinatie van deze drie technieken.