logo-huidzorg

Coagulatietherapie

coagulatietherapie

Coagulatietherapie kan worden ingezet bij het behandelen van opvallende of gesprongen vaatjes, steelwratjes, kleine huidoneffenheden of pigmentvlekken. Tijdens de behandeling kan gebruik gemaakt worden van verschillende hulpmiddelen. Na de behandeling ontstaat een korstje. Over het algemeen is hier binnen enkele dagen na de behandeling niks meer van te zien. Het aantal behandelingen kan verschillen van één tot meerdere.

Indicaties

alle goedaardige gekleurde vlekken (met schriftelijke diagnosestelling van een arts)

alle goedaardige tumoren (met schriftelijke diagnosestelling van een arts)

ouderdomsvlek

dermale naevus

ouderdomswratten

talgklierhyperplasie

syringomen

fibromen (steelwratjes)

xanthelasma

milia (gerstekorrels)

epidermale cysten

Hidrocystomen

 

Behandelmethoden

Zapper

De zapper is een apparaatje dat op laagstroom werkt. Het puntige deel van het ijzertje wordt tegen het weg te halen huiddeel aangehouden. Er ontstaat een vonkje en het huiddeel wordt hiermee als het ware weggebrand. Het is een snelle en eenvoudige manier om bijvoorbeeld wratjes te verwijderen. Het behandelde huiddeel krijgt in dit geval een zwarte kleur. Dit korstje valt binnen 1 à 2 weken van de huid af.

Elektrocoagulatie

De kleinere plekjes op de huid kunnen hiermee secuur en veilig worden verwijderd. Er wordt met een apparaat op gewerkt dat een elektrisch stroompje naar een naaldje stuurt. Dit naaldje wordt warm en verhit de huid. Het te verwijderen huiddeel wordt wit van kleur en valt binnen 1 à 2 weken van de huid af. Deze techniek wordt o.a. ingezet bij xanthelasma (gelige vlekken bij de ogen).

Curettering

Dit is een staafje voorzien van een rond mesje waarmee het te verwijderen huiddeel van de huid af kan worden geschraapt. Er wordt als het ware een schaafwondje gecreëerd. Dit wondje geneest binnen 1 à 2 weken. De huid gaat hierbij meestal een beetje bloeden. U krijgt, na afloop van de behandeling, dan ook een pleister op de plek.

Cryotherapie

Met de cryogeen kan een plekje heel secuur worden aangestipt en bevroren. Het behandelde gebied zal in de dagen na de behandeling donkerder kleuren en de huid zal loslaten en het plekje genezen. Deze techniek wordt meestal ingezet bij pigmentvlekken/ouderdomsvlekken.

Resultaat

Het resultaat is dat het te verwijderen huiddeel weg is. Hiervoor in de plaats kan een klein littekentje ontstaan. Het is hierbij raadzaam om te kijken naar de genezing van uw huid bij eerdere wondjes. Bij sommige mensen geneest de huid heel mooi en zie je nauwelijks nog iets van de behandelde plek. Anderen reageren met de aanmaak van veel cellen waardoor een verdikt litteken ontstaat. In dit geval raden wij u deze therapieën dan ook af.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Afhankelijk van de hoeveelheid en de grootte van de plekjes zijn er één of meerdere behandelingen nodig. Deze behandelingen plannen wij met een tussenpozen van minimaal twee weken zodat de vorige wondjes zo goed als genezen zijn.

Ook behandelen we u niet langer dan een half uur omdat de behandelingen vrij pijnlijk zijn. In dit half uur kunnen er wel meerdere plekjes behandeld worden.

Adviezen

Sommige mensen hebben aanleg tot de aanmaak van huidoneffenheden. In dit geval is het raadzaam u eens per kwartaal te laten behandelen om zo de eventuele nieuw gevormde plekjes direct te verwijderen.

  • Het is van belang dat u na de behandeling niet aan de korstjes krabt. Het krabben aan de korstjes kan lelijke plekken achterlaten.
  • U kunt met het behandelde gebied beter vier weken uit de zon blijven. De zon kan ervoor zorgen dat er meer pigment aangemaakt wordt op het verwijderde plekje. Het is ook raadzaam om hierbij een zonnebrandmiddel met factor 30 te gebruiken als u niet helemaal uit de zon vandaan kunt blijven.
  • U mag de plekjes na 24 uur insmeren met een vette crème of vaseline.
  • Ook mag u na 24 uur gewoon make-up en camouflagemiddelen gebruiken.

Vergoeding van coagulatietherapie

In sommige gevallen vergoedt de zorgverzekeraar het verwijderen van huidoneffenheden. Het is raadzaam, zelf in uw polisvoorwaarden na te gaan of uw behandeling voor vergoeding in aanmerking komt. Afhankelijk van de duur van de behandeling verschilt het tarief. De huidtherapeut schat van te voren in hoe lang zij bezig zal zijn.