logo-huidzorg

Oedeemtherapie

oedeem-therapie-1oedeem-therapie-2

Lymfoedeem is een chronische aandoening. Het consequent behandelen van het oedeem zorgt ervoor dat het behaalde resultaat kan worden behouden.

In de praktijk wordt gebruik gemaakt van manuele lymfedrainage. Dit is een milde massagetechniek waarbij lymfevocht kan worden afgevoerd via het lymfestelsel. Deze vorm van masseren is aanvankelijk manueel (met de handen). Aanvullende therapie zoals met het LPG apparaat is tevens een mogelijkheid om het lymfevocht af te voeren. Tijdens de behandeling kunnen verschillende technieken worden ingezet om de afvoer van het lymfevocht te bevorderen. Gebruik van een compressieverband, lymfetape en elastische kousen zijn veelal onderdeel van het behandelproces.

Voldoende lichaamsbeweging draagt tevens bij aan het onder controle houden van het lymfoedeem. Naast de behandeling krijgt u oefeningen mee die u zelfstandig kunt uitvoeren. Lipoedeem is een veel voorkomende kwaal die meestal bij vrouwen voorkomt. Er is hierbij een verstoring in de aanmaak van vetcellen. Dit kan veel klachten opleveren aan de benen en eventueel ook aan de armen. Langer bestaand lipoedeem kan zorgen voor lymfoedeem klachten doordat lymfevaten overbelast of dichtgedrukt worden. Er is dan sprake van lipo-lymfoedeem. Behandeling hiervan kan op dezelfde wijze als lymfoedeem geschieden. Vochtophoping bij CVI klachten is veelvoorkomend. Hierbij is het aanmeten van therapeutische elastische kousen aan te bevelen.

Vergoeding

Oedeemtherapie voor lymfoedeem maakt onderdeel uit van de basisvergoeding. Dit houdt in dat de eerste 20 behandelingen uit uw aanvullende verzekering worden vergoed, als u deze heeft afgesloten. Wanneer u deze niet heeft zijn deze kosten voor uzelf. Na deze 20 behandelingen worden behandelingen vergoed uit de basisverzekering en dit valt onder uw eigen risico. Aanvullende materialen die eventueel nodig zijn voor het uitvoeren van de behandeling vallen veelal onder de verbandmiddelen. Dit wordt vergoed uit de basisverzekering en valt onder uw eigen risico.

Het gebruik van lymfetape wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Mocht de therapeut dit in willen zetten in de behandeling dan wordt dit met u besproken. Deze kosten zijn voor uzelf. De kosten voor een rol lymfetape zijn ongeveer € 15,00 per rol en u doet er meestal een aantal maanden mee.